Welke omvormer voor zonnepanelen toepassen

De vraag welke omvormer voor zonnepanelen is een veel gestelde vraag in de wereld van zonne-energie. Er zijn vele merken en soorten omvormers voor zonnepanelen. Een omvormer wordt afgestemd op het aantal zonnepanelen welke nodig zijn op een bepaalde situatie. Maar hoe kom je nu te weten welke omvormer voor welke situatie is te gebruiken. Wij zulle dit nader toelichten.

Soorten omvormers voor zonne-energie

Er zijn verschillende soorten omvormers voor diverse toepassingen. lees wat de verschillende opties zijn.

1.  De string-omvormer

string omvormer

De meest gebruikte omvormer is de string omvormer. Dit zijn omvormers waar zonnepanelen onderling in serie aangesloten worden. Er worden dan van de hele string een + en – aangesloten op de string omvormer. Een string-omvormer kan van af 3 panelen toegepast worden. Zo is er voor ieder gewenst aantal zonnepanelen wel een type omvormer beschikbaar. Op grotere systemen worden strings opgedeeld in 2 tot soms 16 strings per omvormer. Kleine omvormers tot 5000 Watt zijn meestal 1 fase omvormers met een 230 V aansluiting. Van af 3600 W zijn er 3 fase omvormers beschikbaar 380 V.

Hoewel afhankelijk van het merk een string-omvormer met geringe schaduw kan omgaan, is het niet aan te bevelen deze te gebruiken bij veel schaduw. Een paneel welke in de schaduw komt zal de gehele string beïnvloeden.

Schaduw zonnepanelen

Soorten omvormers voor schaduw

Iedere situatie is anders. Bij schaduw kan men beter overwegen om de keuze te maken tussen een omvormer met optimizers, of micro-inverters te gebruiken.

2. Omvormer met optimizers

optimizers

Voor Schaduw op zonnepanelen zijn optimizers een goede keuze. Er wordt per paneel een optimizer achter ieder paneel geplaatst. Deze optimizer stuurt ieder paneel onafhankelijk van elkaar aan. Dit heeft als grote voordeel dat bij schaduw slechts de betreffende panelen op dat moment minder opbrengst genereren, en niet alle andere panelen beïnvloeden.  je hebt dan nog steeds een centrale omvormer waarbij strings aangesloten worden, maar met tussenkomst van de optimizer. Het nadeel is dat dit systeem in verhouding wat duurder is. Wel is het zo dat je er goede garanties en uitgebreide monitoring per paneel voor terug krijgt.

3. Micro-inverters

micro-inverters

Micro-inverters onderscheiden zich door de directe omzetting van gelijkstroom naar wisselspanning. Op ieder paneel wordt een micro-inverter aangesloten. Alle micro inverters worden doorgekoppeld met een AC kabel 230 of 380V bij 3 fase systemen. Het voordeel van micro inverters is dat er geen hoge DC stromen op het dak liggen. Dit is namelijk wel het geval bij string-omvomers. Ook bij micro-inverters zijn er goede garanties tot 25 jaar en een uitgebreide monitoring per paneel.